Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Προσέξτε! Πιστοποίηση Επαγγέλματος για Οικοδόμους, σιδεράδες, σοβατζίδες, κλπ...


Αλλαγές με «Πιστοποίηση Επαγγέλματος» για χιλιάδες επαγγελματίες

Χιλιάδες επαγγελματίες σε περισσότερους από 150 κλάδους τεχνικής ενασχόλησης καλούνται να ενταχθούν στον υπό σύσταση φορέα, που προωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη «πιστοποίηση» για την ασκήση επαγγέλματος.
Οικοδόμοι, σιδεράδες, σοβατζίδες, ελαιοχρωματιστές και δεκάδες άλλοι επαγγελματίες που ασκούσαν μέχρι σήμερα δραστηριότητα δίχως πιστοποιημένη εξειδίκευση, υποχρεούνται
σε ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης της αγοράς, με στόχο τη πάταξη της παραοικονομίας. 
Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοίδη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Χ. Σπίρτζη, στις αρχές του 2014 θα έχει συσταθεί ο φορέας «πιστοποίησης» για τους χιλιάδες επαγγελματίες, έχοντας στόχο να λειτουργήσει στα μέσα του επόμενου έτους.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί το ποσό που θα καταβάλουν οι επαγγελματίες για την «πιστοποίηση», η οποία θα γίνεται, ανά περίπτωση, αναγνωρίζοντας τα χρόνια προυπηρεσίες (ένσημα) ή μέσω πιστοποίησης σπουδών.

Πάντως, στον υπό σύσταση φορέα εντάσσονται και οι έξι «στεγασμένοι» κλάδοι (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί, χειριστές μηχανημάτων, ανυψωτικών και ηλεκτροσυγκολητές) στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της αγοράς.
Ηλεκτρονικό Σύστημα
Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοίδης στο πλαίσιο εξορθολογισμού κρίσιμων τομέων προωθείται η δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού τιμολόγησης των δημοσίων έργων καθώς η παρούσα τιμολόγηση θεωρείται αναχρονιστική.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια ένα πρόβλημα σε ότι αφορά την αναθεώρηση των τιμών και την τιμολόγηση των δημοσίων έργων. Δυστυχώς, τα τιμολόγια των δημοσίων έργων είναι αναχρονιστικά, βασίζονται σε υπολογισμούς που αναφέρονται σε χρόνους που δεν έχουν σχέση με τις σημερινές τεχνολογικές εξελίξεις, ούτε με τις επιστημονικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα όλη η διαδικασία κοστολόγησης των έργων να μην είναι επίκαιρη και πολλές φορές να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο δημόσιο και στους εργολάβους».
Κοσμάς Ζακυνθινός
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου