Μετά το τέλος της μαθητείας του, ως αναγνώριση του ταλέντου και της σοβαρότητας του, δέχτηκε πρόταση να συνεχίσει σαν καθηγητής στην Έδρα της Σχολής στο Μόναχο Γερμανίας.
Το επόμενο επαγγελματικό βήμα ήταν η επί δεκαετία ενασχόληση του σαν εμποροράπτης σε συνεργασία με τον κ.Εσπερίδη στην οδό Κολοκοτρώνη στην Αθήνα.
Άλλοι αγαπημένοι και αξέχαστοι συνεργάτες ήταν ο κ.Τσαπρούνης Γρηγόρης και Διακουμάκος Δημήτριος.
το δίπλωμα της Γερμανικής Σχολής. |
Από την ομιλία του ως εκπρόσωπος των αποφοιτησάντων βλέπουμε την αγάπη για την Τέχνη του όπως επίσης και το συνδικαλιστικό Πνεύμα.
"Αγαπητοί Συνάδελφοι,
από μέρους των αποφοιτησάντων συναδέλφων της 16ης Περιόδου της Σχολής Κοπτικής του Συνδέσμου μας, σε μένα έλαχε ο κλήρος να χαιρετίσω την σημερινή γιορτή του κλάδου μας. Με βαθιά συγκίνηση , βεβαιώνουμε όλους σας και ιδαίτερα τους εξερχόμενους του επαγγέλματος συναδέλφους, ότι την σκυτάλη που μας παραδίδουν, μαζί με το φώτα της σχολής μας, θα τα μεταφέρωμε στις επερχόμενες γενεές, για την συνέχιση της ωραίας τέχνης μας.
Με βαθιά συγκίνηση και ανυπόκριτη χαρά ευχαριστούμε θερμώς τον Σύνδεσμο για την πρόνοια του να ιδρύσει την Σχολή Κοπτικής. Ευχαριστούμε την Διοίκηση του Συνδέσμου μας, που με στοργικό ενδιαφέρον παρακολούθησε την απόδοση των μαθημάτων από την αρχή ως το τέλος της Περιόδου. Τέλος υποσχόμεθα να αγωνισθώμε για τα ιδανικά του επαγγέλματος μας, μέσα από τις γραμμές των Οργανώσεων του Κλάδου του Συνδέσμου και του Συναιτερισμού μας."
Το 1972 ήταν μια χρονιά που άλλαξε την ζωή του, μιας και αποφάσισε να επιστρέψει στην γενέτειρα Κάρυστο, και να δραστηριοποιηθεί σαν εμποροράπτης.
Η πώληση υφασμάτων όμως έφερε μεγάλες αντιδράσεις από τους εμπόρους της εποχής και αυτό οδήγησε σε συμπόρευση των ραπτών και μαζί με αυτούς των υπολοίπων βιοτεχνών, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση του Συνδέσμου των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καρύστου.
Από το 1980 όπου και ξεκίνησε ο Σύνδεσμος μέχρι και το 2009, την χρονιά που συνταξιοδοτήθηκε, ήταν αδιάλειπτα στο τιμόνι του Συνδέσμου με έντονα συνδικαλιστική και κοινωνική δράση.
Υπήρξε Αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και Εμπόρων Ευβοίας από την αρχή, όπως επίσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ο.Ε.Β.Ε.Ε για δύο θητείες. Διετέλεσε ακόμα αντιπρόσωπος από την Ο.Ε.Β.Ε.Ε. στην Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Ελλάδος. (Γ.Ε.Σ.Ε.Β.Ε.)
Λόγω της δράσης του, τιμήθηκε το 2004 από το Επιμελητήριο και το 2009
από την Ομοσπονδία Επαγγελματιοβιοτεχνών Ευβοίας.
Σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών του, δημιουργήθηκε Έδρα του
Επιμελητηρίου στην Κάρυστο όπου συστεγάζονται 4 Επαγγελματικά
Σωματεία, και ο επαγγελματικός κόσμος της περιοχής,
μπορεί να συμμετάσχει σε σεμινάρια ωφέλιμα για την πρόοδο και τις
προοπτικές τους.
Από τα εγκαίνια των γραφείων του Επιμελητηρίου στην Κάρυστο |
Ο κ.Βερούχης, εκτός από εφευρετικός τεχνίτης, και σωστός συνδικαλιστής, είναι και ένας ευτυχής οικογενειάρχης, καμαρώνοντας τρία εξαίρετα παιδιά.
Ο κ.Βερούχης όλα αυτά τα χρόνια έχει δεκτεί πάμπολλες προτάσεις για Δημοτικός Σύμβουλος, για Βουλευτής, και για Δήμαρχος. Όμως πάντα πιστός στις Αρχές του αδέσμευτου συνδικαλιστή, απέρριψε όλες αυτές τις προτάσεις.
Πάντα ενεργός στην κοινωνία, οδηγούσε τον Σύνδεσμο στην πρώτη γραμμή σε κάθε θέμα που απασχολούσε την περιοχή δίνοντας προτάσεις στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή, πολλές από τις οποίες εισακούστηκαν και ευεργέτησαν τον τόπο.
Αυτό δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε ο σεβασμός προς το πρόσωπο του και είχε σαν συνέπεια την συνεργασία με κάθε Δημοτική Αρχή, παρά τις εύλογες αντιθέσεις η διαφορές απόψεων.
Αν και βλέπει το σκοτάδι να πυκνώνει στο τέλος του τούνελ χωρίς προοπτική για το μέλλον, δεν εγκαταλείπει τις ελπίδες του για κάτι καλύτερο, αρκεί να υπάρχει συνεργασία με τα Συνδικαλιστικά Όργανα. Μέσω αυτών θα πρέπει να προωθούνται τα αιτήματα ,από την βάση προς τα πάνω, για να βρίσκονται λύσεις αν και οι παρούσες συνθήκες είναι τόσο απογοητευτικές.
Ευχόμαστε το παράδειγμα του κ.Βερούχη να ακολουθηθεί από τους νέους συνδικαλιστές και να αναβιώσει το πνεύμα και η πρακτική του αγνού και ιδεαλιστή ανθρώπου αφιερωμένου στο κοινό καλό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου